Ga naar de inhoud

Adverteren voor vacatures

Het is nu iets te druk en je gaat een medewerker aannemen? Goed om even na te denken over het hele plaatje wat daarbij komt kijken. Ga je sturen op “aantal sollicitaties”, “kosten per sollicitatie”, “kosten per aangenomen kandidaat” en “tijd tot vervulde vacature”?

Tekst schrijven

Wat is er belangrijk voor de sollicitant? Concurrenten hebben natuurlijk al een vacature geschreven voor de functie die jij gaat uitzetten dus lees die ook even door zodat je weet waar toekomstige sollicitanten mee vergelijken.

Wees duidelijk in de volgende punten:

  • Salaris (cao schaal benoemen kan maar noem ook specifiek de salarisrange)
  • Aantal uren per week 
  • Gewenste ervaring (bij voorkeur laag inzetten en de selectie maken nadat er veel sollicitanten zijn binnen gekomen)

De opbouw van de tekst

  • Wat gaat iemand doen? 
  • Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
  • Waar staat het bedrijf voor?

Op welke platformen?

Je eigen website

Indeed (de grootste vacaturebank met goede zoekfunctie voor gebruikers) hier kun je gratis (geautomatiseerd) de vacatures plaatsen en sponsoren voor meer resultaten. Vaak het meest effectief bij vacatures met een salaris tot 5.000 euro.

LinkedIn

Hier kan je de vacatures delen. Daarnaast kan je gebruik maken van LinkedIn job slots, die kosten vaak 200 euro / maand welke je ook nog kan aanvullen met extra budget. LinkedIn werk altijd via contactpersonen / sales (zo houden ze in ieder geval genoeg mensen aan het werk). Naast de job slots biedt LinkedIn ook de recruiter seats van ongeveer 10.000 euro / jaar waarmee meer mensen kunnen worden benaderd en je meer inzichten hebt. 

Werkzoeken.nl

Redelijk vergelijkbare werking als Indeed. De aantallen sollicitanten zijn vaak wat lager en als hier ingezet wordt op sponsoring is dit vaak 20 tot 40% van het budget van Indeed.

Google Ads

Binnen Google Ads kan je heel specifiek adverteren op de zoekwoorden “vacature {functie}” maar concurrentie van de platformen is heel hoog, die zijn bereid veel te betalen omdat ze voor iedere klik op dat platform betaald krijgen. Vaak is dit 10% van het budget van wat er naar Indeed gaat.

Externe recruiters

Natuurlijk kan je een vacature uitzetten bij een externe recruiter, die rekent vaak 20% van het jaarsalaris van de vacature. Daarbij zou ik dat vooral als aanvulling gebruiken, dus niet de vacature van de eigen site afhalen. 

Kiezen voor een ATS

Een ATS is een applicant tracking system, dit kan je hele werkenbij website zijn maar ook alleen het systeem zodra een kandidaat gesolliciteerd heeft. Hiermee kun je de vacatures bijhouden kan de koppeling worden gemaakt met vacatureplatformen. Voorbeelden van veelgebruikte ATS

Recruitee

Homerun

Afas heeft een eigen ATS

Indeed heeft een eigen ATS

Aan ieder ATS zitten natuurlijk ook weer kosten dus daarom is het vaak pas interessant als er continue meerdere vacatures open staan. De kosten zijn vaak zo rond de 25 euro per vacature per maand.

Interne recruitment

Nog beter dan nieuwe medewerkers krijgen via allerlei platformen is als het via je eigen netwerk verloopt. De referentiecheck is dan net even wat makkelijker en de kans is groot dat de persoon die aangenomen gaat worden al meer over het bedrijf weet en langer bij het bedrijf blijft. Daarnaast kan je de medewerker die de nieuwe sollicitant heeft aangedragen een bonus geven van bijvoorbeeld 500 of 1.000 euro na het doorkomen van de proefperiode. Die kosten zijn lager dan het langer open laten staan van de vacture en/of het inschakelen van een externe recruiter en verhoogt de betrokkenheid van de medewerkers.

Wat zou ChatGPT doen met 100.000 euro advertentiebudget?

€100.000 Wervingsmarketingplan voor 20 Vacatures

1. Vacatureplatforms (€30.000)
– LinkedIn (€15.000): Gesponsorde vacatures, LinkedIn-advertenties gericht op specifieke vaardigheden en functietitels.
– Vacaturebanken (€10.000): Premium / gesponsorde vermeldingen op populaire vacaturebanken zoals Indeed, Nationale Vacaturebank, en gespecialiseerde vakborden.
– Social Media Advertenties (€5.000): Facebook, Twitter en Instagram advertenties om specifieke demografieën te targeten en de merkzichtbaarheid te vergroten.

 2. Werkgever Branding (€20.000)
– Bedrijfswebsite (€5.000): Verbeter de carrièrepagina met werknemersgetuigenissen, video’s en gedetailleerde functiebeschrijvingen.
– Contentmarketing (€10.000): Creëer en promoot blogposts, casestudy’s en videomateriaal over de bedrijfscultuur en voordelen voor werknemers.
– Glassdoor & Vergelijkbare Sites (€5.000): Moedig medewerkers aan om reviews te schrijven en beheer deze om de werkgeversbeoordelingen te verbeteren en kandidaten aan te trekken.

3. Wervingsevenementen (€15.000)
– Banenbeurzen (€7.500): Deelname en sponsoring van branche-specifieke banenbeurzen en universiteitsbanenbeurzen.
– Open Dagen (€5.000): Organiseer open dagen of virtuele evenementen om potentiële kandidaten kennis te laten maken met de werkomgeving.
– Netwerkevenementen (€2.500): Bezoek en sponsor relevante netwerkevenementen en conferenties.

4. Verwijzingsprogramma (€10.000)
– Incentives voor Medewerkers: Bied bonussen en incentives aan voor medewerkers die succesvolle kandidaten doorverwijzen.

5. Talentpijplijn Ontwikkeling (€15.000)
– Stageprogramma’s (€5.000): Ontwikkel en promoot stageprogramma’s om een pijplijn van toekomstige medewerkers te creëren.
– Samenwerkingen met Universiteiten (€5.000): Stel samenwerkingen op met universiteiten voor directe werving van afgestudeerden.
– Workshops en Webinars (€5.000): Organiseer vaardigheidsontwikkeling workshops en webinars om potentiële kandidaten te betrekken.

6. Analyse en Optimalisatie (€10.000)
– Recruitment Analytics Tools (€5.000): Investeer in tools om de effectiviteit van verschillende wervingskanalen en campagnes bij te houden.
– Optimalisatie (€5.000): Optimaliseer voortdurend vacatureadvertenties, landingspagina’s en campagnes op basis van data-inzichten.

7. Overig (€10.000)
– Onvoorziene Kosten (€5.000): Voor onverwachte kansen of extra middelen die tijdens de campagne nodig zijn.
– Bureaukosten (€5.000):** Als er gebruik wordt gemaakt van wervingsbureaus of consultants voor gespecialiseerde rollen.

Samenvatting
– Vacatureplatforms: €30.000
– Werkgever Branding: €20.000
– Wervingsevenementen: €15.000
– Verwijzingsprogramma: €10.000
– Talentpijplijn Ontwikkeling: €15.000
– Analyse en Optimalisatie:€10.000
– Overig: €10.000

Deze gebalanceerde toewijzing zorgt voor een uitgebreide aanpak, waarbij zowel aan de directe wervingsbehoeften wordt voldaan als aan de langetermijn wervingsmogelijkheden en de verbetering van het werkgeversmerk.

Starten met Google Ads bij marketingpion

Bij een klein bedrijf met een maandelijks advertentiebudget tot 400 euro: kosten voor marketingpion zijn 300 euro na twee maanden, daarna maandelijks 75 euro. Mocht er meer werk nodig zijn (bijvoorbeeld ads naar meerdere talen, implementatie van verschillende tools, extra overleggen etc) is dat op basis van mijn uurtarief van 75 euro.

Stoppen met marketingpion kan ten alle tijden, de klant heeft beheerdersrechten bij alle tools. Ook helpen wij kosteloos met het overzetten van de accounts naar een andere partij. mocht je dat zelf willen doen hier een uitleg Google Ads toegang geven / intrekken en Google Analytics toegang geven / intrekken.

Vragen? 
Neem contact op met marketingpion